Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Συμβουλές ασφαλούς μετακίνησης


Ένα σύντομο και περιεκτικό άρθρο για την εγρήγορση που πρέπει να έχουμε, ειδικά οι χρήστες δικύκλων, κατά την κυκλοφορία μας σε αστικές -κατά κύριο λόγο περιοχές- κυκλοφόρησε από το Newsbeast.gr με τίτλο "Συμβουλές για ασφαλή μετακίνηση με μοτοσυκλέτα".

Αναφέρει σημεία που οι μοτοσυκλετιστές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όταν οδηγούν, που πολλές φορές η καθημερινή μετακίνηση, οι συνθήκες ζωής αλλά και η τύχη, επιδρούν ώστε να τα παραβλέπουμε. Σταχυολογούμε κάποια σημεία από το άρθρο:


"...Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται δύο στοιχεία για να λειτουργήσει κατά την οδήγηση: πληροφορίες και χρόνο. 

   Πληροφορίες, ώστε να έχει δεδομένα για να επιλέξει τη θέση του στο δρόμο, την ταχύτητά του, τα «εμπόδια» που πρέπει να αποφύγει. Χρόνο, για να επεξεργαστεί αυτές τις πληροφορίες και να σχεδιάσει τη διαδρομή που θα ακολουθήσει.
   Έλλειψη πληροφοριών ή πληροφορίες που έρχονται ξαφνικά, είναι δύο παράγοντες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα ατύχημα

... Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να δεχτεί ερεθίσματα από ένα πεδίο εύρους που ξεπερνά τις 170 μοίρες. Αυτό σημαίνει ότι με μια ελάχιστη κίνηση του κεφαλιού, έχουμε πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν εμπρός μας. Αρκεί να μην υπάρχουν οπτικά εμπόδια.
   Εδώ ο κανόνας λέει ότι δεν εισερχόμαστε σε κάποιο «χώρο» αν δεν τον έχουμε εποπτεύσει πλήρως. 
...Η «προτεραιότητα» και η προσδοκία ότι οι υπόλοιποι οδηγοί τηρούν πιστά τον ΚΟΚ, έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.
...Για τους μοτοσικλετιστές ασφάλεια προσφέρει μόνον ο χώρος που έχει ήδη ελεγχθεί πλήρως.
...Κάθε χώρος τον οποίο δεν εποπτεύουμε πλήρως, αποτελεί εν δυνάμει θέση από την οποία μπορεί να εισβάλλει στην πορεία μας κι ένας «κίνδυνος». Με τη μορφή οχήματος, ανθρώπου, ζώου ή ακόμη και αντικειμένου..."

Στο άρθρο υπάρχουν παραστατικά σχεδιαγράμματα για τα σημεία που αναφέρει, που αξίζουν μια "επίσκεψη". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: