Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012

Βγήκαμε γύρα 281 χιλιομέτρων

Έπειτα από κουβέντα αποφασίσαμε να κάνουμε μία διαδρομή ορεινά του Νομού Αιτωλ/νίας  και Ευρυτανίας, η οποία είναι συνολικά 281 χιλιόμετρα εκ των οποίων τα 60 είναι εθνικός δρόμος και τα υπόλοιπα είναι βουνό.
Ξεκινήσαμε λοιπόν από τα φανάρια στις 8:01 πέντε μηχανές: Moto Gucci Stelvio (1200), Yamaha Fazer (600), Suzuki V Strom (650), Caziva (600?), Piaggio Beverly (350), από τα φανάρια της Αγριλιάς. Η βαρετή εθνική Αντιρίου Ιωαννίνων που μόνο εθνικός δρόμος δεν είναι, δεν κράτησε πολύ. Λίγο πριν το Αγρίνιο στην αντιπροσωπία της FORD στρίψαμε δεξιά πηγαίνοντας παραλίμνια της Τριχωνίδας και περνώντας μέσα από τα χωριά ξεκινήσαμε τον ανήφορο μας. Επιλέξαμε να ανεβούμε από το Θέρμο, ωραία διαδρομή η οποία σε προϊδεάζει για το τι θα συναντήσεις στην συνέχεια. Σε αυτό το σημείο να πω ότι πρέπει να έχετε φουλαρισμένες τις μηχανές και όποιος έχει μικρό ντεπόζιτο να πάρει μαζί του κανα μπιτόνι βενζίνη διότι σε όλη την διαδρομή σε δύο σημεία μπορείς να βρεις βενζίνα η οποία είναι αμφιβόλου  ποιότητας. Αφού ελέγξαμε τα ντεπόζιτα μας συνεχίσαμε την πορεία μας με πρώτη στάση στο χωριό Πλάτανος το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 875 μέτρων και "το κλίμα είναι υγιεινό".
Ήπιαμε το καφεδάκι το οποίο μας το σερβίρισε ένας τύπος Αλ Μπάντυ, χαλαρός, ξεκουραστήκαμε και συνεχίσαμε την βόλτα μας με επόμενη στάση Δομνίστα. Είναι όμως κάτι τοποθεσίες στις οποίες δεν θέλεις να ξεκολλήσεις με τίποτα. Έτσι πριν το Φράγμα του Εύηνου  κάναμε μία στάση στην περιοχή Κανάλια πριν τον Άγιο Δημήτριο, για  να δροσιστούμε λίγο και να χαλαρώσουμε.
Συνεχίζοντας την πορεία μας περάσαμε από το Φράγμα του Εύηνου, στο ύψος των χωριών Νεοχώρι και Αράχωβα Ναυπακτίας, από όπου περάσαμε μέσα από το χωριό της Αράχωβας το οποίο είναι πετρόχτιστο και γραφικό και σας το συστήνουμε για στάση και φαγητό. Μερικές στροφές πιο πάνω φτάσαμε στις βρύσες όπου παλιότερα γίνονταν τα γλέντια της νεολαίας του χωριού. Σε ένα πολύ καλά διαμορφωμένο χώρο με τραπεζάκια και βρύσες κάτω από τα πλατάνια και τα έλατα, μπορείς να κάνεις την στάση σου και να δροσιστείς από το νερό που βγαίνει κατευθείαν από τις πηγές του βουνού.


Φτάνοντας στην Δομνίστα η ώρα είχε περάσει έπρεπε να σταματήσουμε για ανεφοδιασμό και όπως είπε ένας σοφός να φουλάρουμε καύσιμο στο στομάχι μας. Πολύ όμορφο γραφικό χωριό με καλό κόσμο, έτοιμος να σε εξυπηρετήσει αλλά οι τιμές του ήταν λίγο τσιμπημένες αφού για δύο μισόκιλα υγρό πυρ (τσίπουρο) και με τις συνοδείες αυτών  τιμή ήταν πάνω από τα πρώτα "αντα" €. Πέρα όμως από αυτό είναι ένα χωριό πλήρως εξοπλισμένο σε όλα μέχρι και DomnistaHotspot έχει για να σερφάρεις στα έλατα!
                                     
       
Και ενώ η ώρα περνούσε ευχάριστα μέσα στην καταπράσινη από έλατα καστανιές και πλατάνια διαδρομή σε λίγα χιλιόμετρα συναντήσαμε το χωριό Κρίκελλο όπου κολατσίσαμε στην ταβέρνα "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" στην πλατεία του χωριού το οποίο κατοικείται και το χειμώνα, έχει και αυτό Krikellohotspot! Γενικά κατάλαβα ότι τα χωριά έχουν προσαρμοστεί αρκετά στις ανάγκες του τρόπου ζωής της κοινωνίας τα τελευταία 10 χρόνια. Για να επιστρέψω όμως στο θέμα μας φάγαμε, ήπιαμε, γελάσαμε και από τιμές πολύ καλές και η εξυπηρέτηση ήταν άψογη! 
Σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι το Κρίκελλο είναι στην μέση της διαδρομής μας. Έχουμε γράψει περίπου 140 χιλιόμετρα  ειδυλλιακής διαδρομής και συνεχίζουμε. 10 χιλιόμετρα μετά την τελευταία μας στάση υπάρχει μία πινακίδα η οποία λέει Ανιάδα. Αξίζει να δοκιμάσετε την διαδρομή, σε κάποια σημεία είσαι κυριολεκτικά τυλιγμένος από τα έλατα. Τελειώνοντας αυτό το κομμάτι βγαίνεις στο δρόμο από τον οποίο εάν στρίψεις δεξιά, πας για Καρπενήσι, εάν πας αριστερά περνάς από Μικρό και Μεγάλο χωριό και συνεχίζεις για Προυσσό. Μετά από μία σύντομη στάση πριν τα "Πατήματα της Παναγίας" εκεί όπου έχουν σκάψει το την πέτρα από το βουνό συνεχίσαμε την πορεία μας για την Ι.Μ. Παναγίας Προυσσιώτισας στην οποία κάναμε το προσκύνημα μας και ξεκινήσαμε τον κατήφορο για επιστροφή στο Μεσολόγγι αφού σταματήσαμε στην Νερομάνα ένα χωριό πριν την λίμνη Τριχωνίδα στο οποίο τρέχουν παγωμένα νερά χειμώνα καλοκαίρι. 

Απολογισμός βόλτας: 
Όλα πήγαν τέλεια! Η διαδρομή είναι αυτή που μετράει και όχι ο προορισμός, κάτι που αποδείχθηκε βέβαια περίτρανα στην συγκεκριμένη περίπτωση.Θέλει πολύ προσοχή αφού ο δρόμος σε πολλά κομμάτια δεν είναι τόσο καλός, επίσης υπάρχουν πολλά γελάδια και γίδια!
Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά όλα τα παιδιά και ελπίζω σε μεγαλύτερη συμμετοχή την επόμενη φορά! Επίσης θα ήθελα να με συγχωρέσετε για την σύνταξη του κειμένου αφού δεν το κάνω συχνά.
"Λέρας"

1 σχόλιο:

Larissa moto riders είπε...

Παντα να κανετε τοσο ομορφες διαδρομες και να εχετε πολυ καλη παρεα.Ο συνδυασμος αυτων των δυο παραμετρων ειναι οτι καλυτερο.