Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Έκθεση σοκ του Π.Ο.Υ. για την Οδική Ασφάλεια!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα μια σοκαριστική έκθεση για την Οδική Ασφάλεια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στη νέα αυτή έρευνα μαθαίνουμε πως μόλις 28 χώρες στον κόσμο –σε αναλογία 1 στις 7- έχουν νόμους και για τους 5 κύριους παράγοντες για τα τροχαία ατυχήματα! Σημειώστε πως αυτές οι 28 χώρες καλύπτουν μόνο το 7% του Παγκόσμιου Πληθυσμού!

Οι πέντε παράγοντες που ευθύνονται για την πλειονότητα των τροχαίων ατυχημάτων, σύμφωνα με την έρευνα είναι: 
 1. η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
 2. η υπερβολική ταχύτητα
 3. η υποχρεωτική χρήση κράνους μοτοσικλέτας
 4. η υποχρεωτική χρήση ζώνης ασφαλείας, και
 5. η υποχρεωτική πρόσδεση των παιδιών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) αναφέρει πως αν θέλουμε να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, ο ρυθμός των νομοθετικών αλλαγών πρέπει να επιταχυνθεί δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο!


Το 2010, είχαμε 1,24 εκατομμύρια θανάτους από τροχαία ατυχήματα στον κόσμο! Ο αριθμός είναι περίπου ίδιος με εκείνον του… 2007. Η έκθεση δείχνει πως παρόλο που 88 κράτη μέλη του Οργανισμού κατάφεραν να μειώσουν τα τροχαία, τα τελευταία αυξήθηκαν σε 87 άλλες χώρες!

Μέσα στα ενδιαφέροντα ευρήματα της έκθεσης είναι και τα εξής:
 • 59 χώρες, που καλύπτουν το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν εφαρμόσειόριο ταχύτητας στα αστικά κέντρα τα 50χλμ/ώρα -ή και πιο χαμηλά-, ενώ επιτρέπουν στις τοπικές αρχές να μειώσουν ακόμα περισσότερο αυτά τα όρια.
 • 89 χώρες, που καλύπτουν το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν νόμους ενάντια στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, θέτοντας όρια συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα 0,05g/dl -ή μικρότερα.
 • 90 χώρες, που καλύπτουν το 77% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτουν νόμους για την υποχρεωτική χρήση κράνους μοτοσικλέτας, ενώ έχουν υιοθετήσει κοινά στάνταρ για αυτά τα κράνη.
 • 111 χώρες, που καλύπτουν το 69% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτουν νόμους για την υποχρεωτική χρήση ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο.
 • 96 χώρες, που καλύπτουν το 32% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτουν νόμους για την υποχρεωτική χρήση ζώνης από τα παιδιά, ή χρήση παιδικού καθίσματος.
Η έκθεση αναδεικνύει επίσης το πρόβλημα της εφαρμογής των παραπάνω νόμων, ακόμα και σε χώρες που αποτελούν υπόδειγμα για την οδική ασφάλεια.

Τα πιο ευάλωτα γκρουπ σε τροχαία ατυχήματα είναι τα εξής:
 • 59% των νεκρών σε τροχαία ατυχήματα είναι μεταξύ 15-44 ετών.
 • 77% των νεκρών σε τροχαία ατυχήματα είναι άνδρες.
 • 27% των νεκρών σε τροχαία ατυχήματα είναι πεζοί και ποδηλάτες. (Σημειώστε πως σε ορισμένες χώρες, το τελευταίο νούμερο ανεβαίνει στο 75%, γεγονός πως δείχνει την παραμέληση των αναγκών αυτών των ομάδων, καθώς τα συγκεκριμένα κράτη δίνουν τεράστια έμφαση στις μηχανοκίνητες μετακινήσεις!)

Στατιστικά, το μεγαλύτερο ρίσκο για θάνατο από τροχαίο ατύχημα έχει η Αφρική, με 24,1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Το μικρότερο ρίσκο το έχει η Ευρώπη, με 10,3 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Η έρευνα καταδεικνύει τη σημαντικότητα των στάνταρ ασφαλείας στα οχήματα, των ελέγχων ασφαλείας στα οδικά δίκτυα, την αλλαγή πολιτικής υπέρ των πεζών και ποδηλατών, και των εθνικών στρατηγικών για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.

Τα ευρήματα αφορούν σε ένα σύνολο 182 χωρών, που καλύπτουν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, των 6,8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Τέλος, η έκθεση πληροφορεί για τη «Δεκαετία Δράσεων για την Οδική Ασφάλεια 2011-2020».

Η Δεκαετία Δράσεων για την Οδική Ασφάλεια είναι μέρος του προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τις χώρες να σταματήσουν και να ανατρέψουν την τάση της αύξησης των τροχαίων ατυχημάτων. Η έρευνα προβλέπει πως αν οι χώρες δεν πάρουν σημαντικά μέτρα για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, θα έχουμε 1,9 εκατομμύρια νεκρούς από οδικά ατυχήματα, κάθε χρόνο, μέχρι το 2020!
πηγή: mototriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: