Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΤΕΟ!!!!

Ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει τα κόστη Ελέγχου, Κάρτας Θορύβου, Εκπρόθεσμου Ελέγχου, Επανελέγχου

Η έλλειψη δεδομένων στα δίκυκλα με κινητήρες έως 49 κ.εκ. αναβάλλει προσωρινά τον υποχρεωτικό έλεγχό τους...

Ο υποχρεωτικός έλεγχος των μοτοσυκλετών θα πραγματοποιείται μόνο μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Περιφέρειας

Ενας μήνας έχει κιόλας περάσει από την ημέρα ισχύς του νέου νόμου (3897/2010) βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες ΙΧ για να περάσουν από ΚΤΕΟ το όχημά τους θα πρέπει να προσκομίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο όπως επίσης για να ανανεώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου τους θα πρέπει να προσκομίσουν το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.

Μάλιστα σε έγγραφο που απέστειλε το Υπ. Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Αρ. Πρωτοκ. 62695/8203) στις 21 Δεκεμβρίου του 2010 κοινοποιεί προς τα ΚΤΕΟ αλλά και στις Ασφαλιστικές εταιρείες όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες είναι; Αμεσου Εφαρμογής;

Ωστόσο τα προβλήματα με τα ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες δεν σταματούν εδώ καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση η οποία θα ορίζει το αντίτιμο του Ελέγχου όπως επίσης και της Κάρτας Θορύβου αλλά ούτε έχει οριστεί και το πρόστιμο για μια μοτοσικλέτα που περνά από Έλεγχο εκπρόθεσμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην "Η" ο Πρόεδρος των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ Ελλάδος κ. Σωτήρης Ουρικής και ιδιοκτήτης του πρώτου ιδιωτικού ΚΤΕΟ για μοτοσικλέτες στην Κόρινθο ο Καλλικράτης αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες τις έχει περιπλέξει. "Καταφέραμε μετά από 2,5 χρόνια να αδειοδοτηθούμε για τον Τεχνικό Έλεγχο Μοτοσικλετών και χωρίς να έχουν εκδοθεί ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του νόμου (Κάρτα Θορύβου, Αντίτιμο Ελέγχου, Πρόστιμο εκπρόθεσμου Ελέγχου). Μάλιστα μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και έχει δημιουργηθεί μια απίστευτη γραφειοκρατία τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάπτυξη και να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσον αφορά τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα που καταβάλουν 23% ΦΠΑ και 10% κεφαλικό φόρο στο υπουργείο...

Κόρινθος: 31 Ιανουαρίου οι πρώτοι Έλεγχοι ΜΟΤΟ

Στην Κόρινθο θα λειτουργήσει το πρώτο ιδιωτικό ΚΤΕΟ (Autovision) για Μοτοσικλέτες και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κ. Σωτήρη Μουρίκη οι πρώτοι επίσημοι έλεγχοι μοτοσικλετών θα πραγματοποιηθούν στις 31 Ιανουαρίου του 2011. Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχία Κορίνθου έχουν ταξινομηθεί περίπου 16.000 μοτοσικλέτες στην περιοχή των οποίων οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τα περάσουν από το ιδιωτικό ΚΤΕΟ αφού δεν δραστηριοποιείται κάποιο άλλο στο Νομό.

Η διαδικασία θα είναι παρόμοια με εκείνη των αυτοκινήτων καθώς η Περιφέρεια θα ανακοινώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους αριθμούς κυκλοφορίας των μοτοσικλετών που πρέπει να περάσουν από έλεγχο βάσει της δυναμικότητας του ιδιωτικού ΚΤΕΟ που δραστηριοποιείται στον εκάστοτε Νομό.

Πάντως όσοι τυχεροί πρέπει να περάσουν από Τεχνικό Έλεγχο στα τέλη Ιανουαρίου στην Κόρινθο μάλλον δεν θα λάβουν την Κάρτα Θορύβου αλλά ούτε γνωρίζουν τι θα καταβάλουν για τον έλεγχο καθώς η υπουργική απόφαση που ορίζει το αντίτιμο ακόμη δεν έχει εκδοθεί!

Το κόστος ελέγχου ΜΟΤΟ

Το κόστος Ελέγχου στις μοτοσικλέτες έως 250 κ.εκ., σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, θα ανέρχεται σε 30 ευρώ ενώ τα δίκυκλα με κινητήρες άνω των 250 κ.εκ. θα πρέπει να καταβάλουν 35 ευρώ. Όσον αφορά  σε περίπτωση επανελέγχου το κόστος υπολογίζεται σε 8 ευρώ ενώ αν κάποιος περάσει εκπρόθεσμα από την στιγμή που δεν υπάρχει υπουργική απόφαση δεν υπάρχει και κανένα απολύτως πρόστιμο.

Όσον αφορά στο κόστος για την έκδοση της Κάρτας Θορύβου θα κυμαίνεται από 8 έως 10 ευρώ.

Τα βασικά στάδια της διαδικασίας του τεχνικού ελέγχου των δικύκλων είναι ανάλογα με εκείνα του αυτοκινήτου:

1. Έλεγχος της ταυτότητας (πινακίδα κυκλοφορίας, αρ. πλαισίου, κινητήρας, χρωματισμός κλπ)
2. Έλεγχος καυσαερίων
3. Έλεγχος συστήματος πέδησης στο φρενόμετατρο
4. Έλεγχος των φώτων

Ιδιαιτερότητες στον τεχνικό έλεγχο ΜΟΤΟ είναι:

(α) Ο έλεγχος της μέγιστης ταχύτητας στο ταχύμετρο για τα μοτοποδήλατα και (β) η ηχομέτρηση.

Υποχρεωτική η κάρτα Κάρτα Ελέγχου Θορύβου

Όλα τα κυκλοφορούντα μοτοποδήλατα, μοτοσυκλέτες και τρίτροχα οχήματα υποχρεούνται να έχουν εφοδιαστεί με Κάρτα Ελέγχου Θορύβου με την οποία πιστοποιείται ότι κατ' όπιν ελέγχου, πληρούνται οι προυποθέσεις χορήγησής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: